Monday, October 18, 2010

KENALI JENIS-JENIS KAIN UNTUK T-SHIRT

Untuk kali ni aku nak cerita pasal jenis-jenis kain pula,untuk menghasilkan baju kain adalah bahan yang utama,kain terdapat berbagai bentuk,ada kapas,sutera dan mcm mcm lagi lah,yang aku nk fokuskan kali ni ialah kain jenis cotton,polyester,dan rayon.

Contoh kain 100%cotton
Untuk yang kain jenis 100 %cotton ,100% rayon,dan 100% polyester banyak kita temui di bundle2 dan juga kain ini dianggap biasa sahaja.harga nya pun x mahal,tetapi jika baju kain ni jenis jenama atau baju band ianya mungkin mempunyai nilai yang tinggi juga.

Contoh kain 50%cotton dan 50% polyesterKita lihat campuran jenis kain ni pula,aku ambik contoh baju kain 50%cotton dan 50% polyester.Kebanyakan baju kain ni di keluarkan pada era 50,60,70an sampailah sekarang,apa yang istimewa kain ni ?selain daripada struktur kainya yang lembut dan sejuk untuk di pakai,ianya dapat membentuk tubuh seseorang 2...bagai pengemar kain campuran 50%polyester dan 50%rayon ni,jangan susah hati kerana ianya banyak berada di pasaran bundle.Harga 2 aku x berani nak bagitau,Cuma boleh kata jika baju 2 adalah vintage,berjenama,atau baju band ,harga memang meletuplah.

Contoh kain 50% polyester,38% cotton dan 12 %rayonKita lihat kain campuran jenis rayon,polyester ,cotton,campuran jenis kain ni menghasilkan kain yang bermutu tinggi dan susah untuk di dapati di pasaran ,kalau ada pun memang harga huhuhuhu....Kebiasaanya bagi baju untuk kain ni,adalah 50%polyester,38% cotton,12 %rayon apapun sama-sama kita lihat gambar di atas...

Untuk pengetahuan,terdapat pelbagai jenis campuran kain dalam menghasilkan satu t-shirt,sebagai contoh 90%cotton,10%rayon,50%polyester,48%cotton,2%other fiber,75%polyester,25%cotton dan banyak lagilah. Ada juga sampai 4 campuran kain dan 5 cmpuran kain,biasaya Negara asia banyak mengeluarkan campuran kain jenis ini terutama china,jepun,korea dan Vietnam,kainnya jugak tidak selesai jika di pakai.

No comments:

Post a Comment